top of page

 

PROJECT IN VIETNAM -

INDIVIDUELE STEUN CYRUS

 

Initiatief: Red Horse Company

​Bijdrage: € 1.000

Start project: september 2020

Oplevering project: medio 2021

The Thom Foundation heeft in 2019 voor het eerst een project van de Red Horse Compagny (RHC) gesponsord. Met onze steun is toen een tehuis voor dove kinderen gerenoveerd. De RHC bestaat uit een groep Nederlandse vrijwilligers die jaarlijks (op eigen kosten) naar de Filipijnen gaan en daar door middel van kleinschalige bouw van huisjes, bijdragen aan betere leefomstandigheden voor arme gezinnen. De RHC werkt nauw samen met lokale (vaste) contactpersonen, waardoor monitoring van projecten geborgd is.

Ook in 2020 kwam er een verzoek, waarbij het dit keer ging om hulp aan Cyrus, een
gehandicapte jongen van 6 jaar.

Hij heeft aangeboren lichamelijke vergroeiingen en daardoor een ontwikkelingsachterstand. Op advies van een arts is

hij een half jaar na zijn geboorte gestart met fysiotherapie. Wegens gebrek aan financiële middelen is vrij snel daarna

gestopt. Cyrus kan redelijk praten, maar niet op het niveau dat past bij zijn leeftijd. Hij lijkt dus ook een cognitieve

beperking te hebben, maar dit is nooit onderzocht en vastgesteld. 

The Thom Foundation is gevraagd om financiële steun voor:

  • Een rolstoel 

  • Het verstekken van vitamines, melk en medicijnen ter voorkoming van spierspasmen en dystrofie

  • Een medisch onderzoek waarin vastgesteld wordt wat Cyrus exact mankeert en bij welke therapie en
    medicijnen hij het meest baat heeft.


Invloed Corona
Ook in de Filipijnen is al lange tijd sprake van een lockdown, kinderen moeten strikt thuisblijven. Om die reden heeft het medisch onderzoek nog niet plaats gevonden. 
Cyrus heeft zijn rolstoel inmiddels gekregen en hij krijgt de benodigde medicijnen, vitamines en melk.

 

Voor meer informatie over onze bijdrage aan dit project, neem contact op met TTF.

RHC - Vietnam.png

Cyrus

 

PROJECT IN VIETNAM -

RECONSTRUCTIEVE OPERATIES BIJ KINDEREN IN DE PROVINCIE HA GIANG

 

InitiatiefStichting Child Surgery Vietnam

Start project: mei 2015

Oplevering project: januari 2016

​Bijdrage: € 10.000

De Nederlandse stichting 'Child Surgery Vietnam' helpt lichamelijk gehandicapte kinderen in Vietnam. Het project dat door The Thom Foundation is gesteund is uitgevoerd in de provincie Ha Giang, een bergachtig gebied in het noorden van Vietnam. De provincie Ha Giang heeft 11 districten. Ieder bestaat uit een aantal villages, die op zich weer een aantal communes omvatten.

kaartvietnam.png

De projecten worden in twee delen uitgevoerd. Ten eerste een rondgang door de provincie om een voorselectie van de kinderen te maken die in aanmerking komen voor een operatie en vervolgens een operatieweek om kinderen te behandelen.

 

De provinciale overheid heeft een groot netwerk aan lokale contacten. Via hen gaat een boodschap uit dat op bepaalde dagen een team in het districtshospitaal aanwezig is waar ouders hun kind kunnen laten beoordelen voor een hersteloperatie. In sommige gevallen is dat duidelijk en worden de kinderen meteen op een oproeplijst gezet. Bij twijfel wordt de beoordeling aan de behandelaars ter plekke overgelaten.

 

De rondgang wordt met twee teams van deskundigen uitgevoerd. Op iedere plek zijn tevens gezondheidswerkers uit de districten en villages uitgenodigd voor een workshop "patiëntherkenning" waarbij wordt gewezen op typische kenmerken. Dit helpt bij een volgende 'field screening'. De aanwezige ouders met een gehandicapt kind vormden daarbij dankbare testcases.

Het operatieproject speelt zich af in de provinciale hoofdstad Ha Giang City. Tegenover het ziekenhuis is het revalidatiecentrum gelegen waar de mensen worden opgevangen en begeleid. 

Kaart van Vietnam

Het team van experts is kundig op het gebied van plastische chirurgie (brandletsel e.d.), reconstructieve chirurgie (hazenlip e.d.), urologie, orthopedie (ledematen) en er reist een kinder -anesthesist mee.

Een operatie kost tussen de 100-150 euro. Voor de 10.000 euro die The Thom Foundation heeft geschonken zijn ongeveer 90 kinderen geopereerd en zijn twee rolstoelen aangeschaft. Zij hebben hiermee een menswaardiger bestaan gekregen.

 

Voor meer informatie over dit project, neem contact op met TTF.

vietnamkind.png

Een van de geopereerde kinderen

bottom of page